maj 23, 2024

Hvor kan du finde den bedste e-væske?

Nogle savner måske de ”gode gamle tider”. Dengang havde en ryger 3 muligheder: at ryge cigaretter, cigarer/cerutter eller pibe. Indenfor disse 3 kategorier var der en snes forskellige mærker. Hvis du ville, kunne du sagtens prøve dig igennem hele tobaksrygnings tilbuddene i løbet af et par måneder.

Cigaretter, piber eller cigarer smagte af tobak. Der var godt nok et par stykker aromatiserede pibe tobakker, men de begrænsede sig til ”whisky” eller cognac plus et par andre aromaer. Ikke mere end en håndfuld. Som cigaretryger kunne du vælge mentol cigaretter hos nogle af mærkerne.

Det var sådan set det hele.

Et kæmpe udvalg af forskellige smag og nuancer af e-væsker

Hvis du ville prøve dig igennem hele sortimentet af smag til e-rygning, ville et liv nok ikke være tilstrækkeligt. Der må være tusindevis af forskellige smagsvarianter og aromaer på markedet. Der findes en e-væske til hver en smag. Og der bliver hele tiden udviklet nye, hurtigere end du kan prøve dig frem.

Der findes e-væsker med forskellige styrkegrader af nikotin, eller helt uden nikotin. Tobak har sådan set ikke længere noget at gøre med e-væsker. Hvis der overhovedet er tobak involveret, så må det være for at udtrække nikotin til brug i e-væsker, eller som aroma.

Er e-rygning sund?

Spørgsmålet skiller verdens klogeste hoveder. Der er dem der mener at det sagtens kan være sundt. Hvis man nu tilføjede sunde stoffer som aroma, ville kroppen optage dem. Det er endda muligt at indtage medicin igennem en e-væske.

Rygning har igennem årtusinder været brugt til medicinsk behandling af alle mulige sygdomme og skavanker. Selv tobak er blevet brugt som medicin. Al medicin er jo gift, og tobak kan diske op med over 400 stærke giftstoffer. Disse stoffer, hvor nikotin er det dominerende, er tobak plantens forsvar mod skadedyr og sygdomme.

Ikke at det har gjort planten sikker. Der findes stadig vira som hurtigt kan gøre det af med tobak. Men skadedyr har tobak planten ikke mange. Nikotin er nemlig et udmærket insekticid.

E-rygning kan altså ganske udmærket bruges til at fremme din sundhed.

Eller ikke?

Tvivlen gælder e-væskens basis. Den er lavet af glykoler og glycerin. Det er stoffer som i bunden er ugiftige og betragtes som uskadelige. Men ingen kender evt. langtidsvirkninger ved at inhalere glykol- og glycerindampe. Så på den ene eller anden måde er alle e-rygere en slags forsøgskaniner.

Man regner med at det i princippet er uskadeligt. Men som med de fleste ting: det er doseringen der tæller. Du kan gå ud fra at det ikke er skadeligt hvis du holder dig på måtten, med et fornuftigt forbrug.

Hvis du har taget en kæderyger vane med fra tobaksrygning, kan du dog ikke føle dig så sikker. Målholdenhed er som altid nøglen til et sundt liv.

Det gælder også e-rygning.

Kan e-rygning bruges til at kvitte smøgerne?

Igen, så findes der delte meninger. I princippet er der intet der tyder på at det ikke kan lade sig gøre.

I Danmark må e-væsker der indeholder nikotin kun sælges i størrelser af maks. 10 ml. Det er en hundrede del af en liter. Fornuften i denne regel kan nok diskuteres. For der er intet der hindrer dig i at købe flere 10ml stykker e-væske.

e-væsker er ikke godkendte som rygestopmiddel. Det er kun nikotinplastre og tyggegummi der er godkendt i Danmark.

Hvis du alligevel vil prøve det, er du på egen hånd. Men der findes også brugerfora som deler viden og information om rygestop med hjælp af e-væsker.

Pointen er nok, at nedtrappe dit nikotin forbrug systematisk, på samme måde som du ville gøre med plastre eller tyggegummi.