april 24, 2024

Alkoholbehandling er gratis i Danmark

Alle med et alkoholmisbrug kan få gratis alkoholbehandling in Danmark. Det kræver ikke engang at man er diagnosticeret som alkoholiker. Bare nogen har et ønske om at få sit alkoholforbrug under kontrol er tilstrækkeligt. Alkoholbehandling er faktisk en af de ganske få behandlinger som er gratis under den offentlige sygesikring, allerede før det er gået galt. En gratis forbyggende behandling altså.

Det kunne resten af sundhedsvæsnet godt tage til eftermæle. Tænk, hvor mange tusinde folk der kun spare sig for smerter, lidelser og et hav af sociale konsekvenser, hvis der var gratis forbyggende behandlinger for bl.a. rygproblemer?

Der er mange meget udbredte sygdomme og lidelser hvor en forbyggende behandling kunne forhindre meget ondt. Det ville i længden også blive billigere end efterfølgende dyre symptombehandlinger. Slet ikke tale om de mange tusinde operationer der derved kunne undgås. Men det må vær en anden historie.

Her skriver vi om gratis alkoholbehandling.

Hvornår får du brug for en alkoholbehandling?

Det findes der ingen klare definitioner for. Der findes ikke engang klare definitioner angående alkoholmisbrug og alkoholisme. Værre endnu, alkoholisme som lidelse har tilmed en uafklaret status. Hvad er alkoholisme lige præcis?

Jf. WHO er alkoholisme en behandlingskrævende sygdom. Men det er en relativ ny definition. Hidtil er alkoholisme i de fleste lande blevet betragtet som et selvforskyldt livsstilfænomen. Og sådan er det stadig i mange lande. Folk der er alkoholikere er selv skyld i det, de kunne jo bare lade være.

Jf. WHO og nye medicinske undersøgelser er det netop, hvad de ikke kan. Det har ikke engang noget med viljestyrke at gøre. Nogle mennesker bliver let afhængig af alkohol. De bliver til alkoholikere på trods af et relativ beskedent alkoholforbrug og kan ikke komme ud af misbruget af egen kraft.

Andre kan drikke enorme mængder uden at de nogensinde bliver afhængige. Genetiske forhold spiller en stor rolle, men der findes ikke et decideret ”alkoholiker gen”.

Du skal definere dig selv

Også Danmark er et af de lande hvor alkoholismens status er uafklaret. Mange læger tilslutter sig WHO’s definition. Men Sundhedsstyrelsen har til den dag i dag ikke officielt anerkendt alkoholisme som en behandlingskrævende sygdom. Man er måske bekymret over følgekonsekvenserne. Hvad så med folk der misbruger andre ting? Overdrevent konsum af sukker er lige så ødelæggende for helbredet. Overspisning, undermotionering, skal det også defineres som en sygdom?

Det lyse punkt er at du kan få en gratis professionel alkoholbehandling, selv om alkoholismens officielle status er uafklaret.

Om, og hvornår du skal have en alkoholbehandling bestemmer du i sidste ende selv. Du skal selv definere om dit alkoholforbrug er problematisk og retfærdiggør, eller endda kræver en behandling. Og dette er ikke nødvendigvis nemt. Men at beslutningen er din, betyder ikke at du skal stå alene med den.

Hvornår får du brug for en gratis alkoholbehandling?

Der findes ikke et klart svar til dette spørgsmål. Det korte svar kan være: ”når du føler et behov”.

Hvis du selv mener at dit alkoholforbrug er problematisk på den ene eller anden måde, kan det være en god ide at søge behandling. Selv om du måske ikke har et akut problem, det faktum at du ser et potentielt problem er i sig selv allerede problematisk.

Men oftest er det din omverden der reagerer på din omgang med alkohol. Når din partner, dine venner eller din familie mener at du har et alkoholproblem, skal du tage det alvorligt.

De fleste alkoholikere ser ikke sig selv som alkoholikere, men tror at de er i kontrol. Derfor er det vigtigt at lytte til andre. At søge rådgivning i et af de kommunale behandlingscentre er uforpligtende.